English Persian
 
 
coming soon

موکاپات (Moka pot)
 
قهوه‌ی دم‌شده توسط موکاپات غلظت بالایی دارد و اندکی کرما (Crema) یا کف قهوه بر سطح آن به وجود می‌آید. البته مقدار این کف به اندازه‌ی کف تولید شده بر روی قهوه‌ی اسپرسوی دم‌شده با ماشین اسپرسو نیست و نباید تصور کرد که می‌توان با موکاپات قهوه‌ی اسپرسوی پر کف و کرم‌داری دم کرد. با این حال طرز کار موکاپات اندکی شبیه به طرز کار ماشین اسپرسو است چرا که موکاپات نیز برای استخراج طعم و بو و روغنِ موجود درون دانه‌های قهوه از فشار بخار آب استفاده می‌کند و . . .

moka-pot

  تاریخچه

موکاپات (Moka Pot) یا قوری موکا یا قوری قهوه‌ساز اسپرسو (Stove-top Espresso Maker) یکی دیگر از دستگاه‌های مرسوم برای دم کردن قهوه است. موکا پات برای اولین بار در سال ۱۹۳۳ توسط مخترع آن، لوییجی دو پونتی (Luigi De Ponti)، و به امتیاز الفونسو بیالتی (Alfonso Bialetti)، ثبت شد. موکا پات در اروپا و در امریکای لاتین طرفداران خاص خودش را دارد. قهوه‌ی دم‌شده توسط موکا پات غلظت بالایی دارد و اندکی کرما (Crema) یا کف قهوه بر سطح آن به وجود می‌آید. البته مقدار این کف به اندازه‌ی کف تولید شده بر روی قهوه‌ی اسپرسوی دم‌شده با ماشین اسپرسو نیست و نباید تصور کرد که می‌توان با موکا پات قهوه‌ی اسپرسوی پر کف و کرم‌داری دم کرد. با این حال طرز کار موکا پات اندکی شبیه به طرز کار ماشین اسپرسو است چرا که موکا پات نیز برای استخراج طعم و بو و روغنِ موجود درون دانه‌های قهوه از فشار بخار آب استفاده می‌کند.

طراحی 

موکا پات از سه قسمت تشکیل شده است. مخزن زیرین دستگاه که نگهدارنده‌ی آب است و طوری ساخته شده است که هوا به داخل آن نفوذ نکند، سبد قهوه که دارای فیلتر قیفی جداگانه‌ای‌ست که انتهای آن درون مخزین نگهدارنده‌ی آب قرار دارد، و مخزن بالایی یا قوری که قهوه‌ی دم‌شده در آخر در آن‌جا جمع می‌شود و در قسمت زیرینش نیز دارای یک فیلتر جداگانه است.

 ساز و کار این دستگاه بدین صورت است که آب را داخل مخزن زیرین می‌ریزیم، پودر قهوه را نیز داخل سبد قهوه می‌ریزیم و سبد را بر روی مخزن نگهدارنده‌ی آب سفت می‌کنیم، سپس قوری را نیز روی سبد قهوه جا می‌اندازیم. آن‌گاه دستگاه را بر روی اجاق گاز یا اجاق برقی قرار می‌دهیم. وقتی که آب درون مخزن زیرین به جوش آمد، هوای داخل مخزن انبساط پیدا می‌کند و از آن‌جا که مخزن در برابر هوا عایق است آب به ناچار با فشار از طریق لوله‌ی زیرین فیلتر قیفی که درون مخزن نگهدارنده‌ی آب قرار گرفته است به بالا هدایت می‌شود، سپس در آن‌جا با پودر قهوه مخلوط می‌شود و در آخر نیز با همان فشار از طریق قسمت لوله‌مانندِ فیلتر زیرین قوری به درون قوری هدایت می‌شود. دستگاه واشری دارد که کمک می‌کند فشار آب داخل مخزن نگهدارنده‌ی آب حفظ شود. هم‌چنین در قسمت پایینی دستگاه یک شیر ایمنی وجود دارد که اگر فشار داخل مخزن نگهدارنده‌ی آب زیاد شد با کشیدن آن خطر برطرف شود. البته در صورتی که فیلترهای دستگاه هر دو تمیز باشند این اتفاق رخ نخواهد داد.

moka
نحوهی استفاده:
مرحلهی اول. ابتدا آب را در کتری جداگانه‌ای گرم کنید. می‌توانید صبر کنید تا به نقطه‌ی جوش نزدیک شود و قبل از آن که شروع به قل‌قل کردن کند آن را از حرارت بردارید و در گوشه‌ای قرار دهید. اگر آب را از قبل گرم نکنید در مراحل بعدی همه‌ی قسمت‌های موکا پات بیش از اندازه داغ خواهند شد، که این موضوع می‌تواند منجر به دو مشکل شود: یک، این که قهوه به جای آن که دم شود خواهد پخت و در نتیجه مزه‌ی تلخی به خود خواهد گرفت. دو، این که قهوه‌تان مزه‌ی فلزی دستگاه را به خود خواهد گرفت. بنابراین گرم کردن آب قبل از ریختن آن در داخل دستگاه حائز اهمیت بسیار است. هم‌چنین حواستان باشد که اگر از اجاق برقی استفاده می‌کنید در همین مرحله آن را روشن کنید تا گرم شود و به مرور حرارت آن به مقدار مورد نظر برسد.s1
مرحلهی دوم. دانه‌های قهوه را کمی درشت‌تر از اندازه‌ی لازم برای قهوه‌ی اسپرسو و تقریباً به اندازه‌ی دانه‌های پودر مورد استفاده در قهوه‌ساز فیلتری/قطره‌ای آسیاب کنید. سبد قهوه باید پُر شود.
s2
مرحله‌ی سوم. آب داغ را تا روی خط نشان‌دهنده‌ی میزان آب به درون مخزن نگهدارنده‌ی آب بریزید.s3
 مرحله‌ی چهارم. سبد قهوه یا همان فیلتر قیفی اولیه را بر روی مخزن نگهدارنده‌ی آب محکم ببندید.s4
مرحلهی پنجم. سبد قهوه را مملو از پودر قهوه کنید، به طوری که اندکی از آن بیرون بزند. سپس با انگشتانتان سطح پودر را صاف کنید و با ملایمت به طرف پایین فشار دهید. سپس اطراف سبد را تمیز کنید به طوری که پودری که احتمالاً در لبه‌ی سبد جمع شده است زدوده شود.

 


s5

مرحله‌ی ششم. قسمت بالایی دستگاه یعنی قوری را بر روی سبد قهوه قرار دهید و آن را سفت کنید. دقت کنید که تا به این مرحله برسید مخزن نگهدارنده‌ی آب پایینی اندکی داغ شده است، بنابراین حتماً از دستگیره استفاده کنید تا دستتان نسوزد. هم‌چنین توجه داشته باشید که ظرف را صاف نگه دارید و اصلاً آن را تکان ندهید. 

s6
مرحلهی هفتم. دستگاه را بر روی اجاق با شعله‌ی متوسط قرار دهید. در قوری را فعلاً نبندید. پس در چه مرحلهای در قوری را ببندیم؟ هم‌چنین دقت کنید که اگر از اجاق گاز استفاده می‌کنید دستگیره‌ی دستگاه در تماس با شعله نباشد چرا که در آن صورت می‌سوزد.s7
مرحلهی هشتم. در این مرحله آماده باشید تا اولین صداهای ریختن قهوه به داخل قوری را بشنوید. ممکن است این صدا شبیه به صدای سوت یا فوت باشد. پس از شنیدن این صدا قهوه به بیرون (یعنی از لوله‌ی زیرین قوری به داخل قوری) تراوش خواهد کرد. تراوشات آن در ابتدا قهوه‌ای مایل به سرخ خواهند بود و سپس به قهوه‌ای کم‌رنگ‌تری تبدیل خواهند شد. هنگامی که تراوشات به رنگ عسل زرد در آیند وقت آن است که دستگاه را از روی اجاق کنار ببرید و در قوری را ببندید. برای این که دست‌تان نسوزد حتماً از دستگیره استفاده کنید. این مرحله حدود ۵ دقیقه طول می‌کشد.s8
مرحلهی نهم. قسمت زیرین دستگاه، یعنی مخزن نگهدارنده‌ آب را زیر شیر آب سرد بگیرید، یا این که حوله‌ی سردی را دور آن بپیچید. این کار باعث می‌شود مزه‌ی بیشتری از دانه‌های قهوه‌ی داخل سبد قهوه استخراج نشود و در نتیجه عطر و طعم قهوه‌ی داخل قوری تغییر نکند. این کار هم‌چنین باعث می‌شود احیاناً قهوه‌ی داخل قوری مزه‌ی فلز به خود نگیرد.s9
مرحله ی دهم. صبر کنید تا تراوش قهوه از لوله ی زیرین قوری به داخل قوری کاملاً متوقف شود. سپس بدون آن که قوری را از مخزنهای زیرینش جدا کنید قهوه ی به دست آمده را از طریق دهانه ی قوری به داخل فنجانهایتان بریزید. اگر قهوه ی به دست آمده بیشتر از مقدار مورد نیازتان است باقیمانده ی آن را در یک فلاسک حرارتی گرم نگه دارید. اگر قهوه را پس از دم شدن همچنان داخل موکا پات نگه دارید به سرعت بدمزه و تلخ خواهد شد.
s10
نکات مهم

برای این که فیلتر دستگاه نگیرد از قهوه‌ای استفاده کنید که به اندازه آسیاب شده باشد، یعنی نه ریز و نه درشت باشد. فراموش نکنید که آب را قبل از ریختن داخل مخزن نگهدارنده‌ی آبِ دستگاه در کتری جداگانه‌ای داغ کنید. برای جلوگیری از سوختن دست‌تان هنگام دست زدن به دستگاه در هر مرحله‌ای از دستگیره استفاده کنید چرا که جنس دستگاه فلزی (آلومینیومی) است و حرارت را سریع به دیواره‌های بیرونی منتقل می‌کند. دستگاه را در زمان مناسب، یعنی وقتی رنگ قهوه‌ای که به داخل قوری می‌ریزد زردِ عسلی شد (معمولاً پس از حدود ۵ دقیقه)، از روی حرارت بردارید. اجزاء تشکیل‌دهنده‌ی دستگاه را همواره تمیز نگاه دارید. البته برخی افراد برای شستن دستگاه از مایع ظرفشویی یا صابون استفاده نمی‌کنند و معتقدند جرمی که در دراز مدت به دورِ مخزن و قوری می‌نشیند مفید است و مانع از آن می‌شود که قهوه مزه‌ی فلز بگیرد. 

مشکلات احتمالی

مشکل

علت

راه حل

آب مخلوط شده با قهوه (قهوه‌ی دم‌شده) از فیلتر زیرین قوری به داخل قوری ریخته نمی‌شود

ممکن است علت آن درشت بودن بیش از اندازه‌ی دانه‌های قهوه باشد که منجر به گرفته شدن فیلتر روی سبد قهوه می‌شود.

دانه‌های قهوه‌تان را ریزتر آسیاب کنید.

شیر ایمنی دستگاه به کرّات خود به خود باز می‌شود

ممکن است علت آن درشت بودن بیش از اندازه‌ی دانه‌های قهوه باشد که منجر به گرفته شدن فیلتر روی سبد قهوه شده است و در نتیجه آب از لوله‌های فیلتر عبور نمی‌کند

دانه‌های قهوه‌تان را ریزتر آسیاب کنید

همه‌ی آبی که درون مخزن نگهدارنده‌ی آب ریخته‌اید تبدیل به قهوه نمی‌شود

ممکن است علت آن شل بودن واشر دستگاه باشد

واشر دستگاه را عوض کنید و نیز دقت کنید همه‌ی اجزاء دستگاه محکم به یکدیگر وصل شده باشند



نظر شما

میانگین امتیاز کاربران: 1.4  (18 رای)
  • ناشناس
  • ۲۹ مرداد ۱۳۹۲ ۱۵:۱۰
  • 5
  • 0
    6

بسیار عالی بود

  • ثمینا
  • ۹ آذر ۱۳۹۲ ۱۹:۳۲
  • 0
  • 0
    2

آیا داخل صافی بعد از دم کردن قهوه باید خالی باشه؟ چون قهوه ی که من دم کردم رنگ و طعم خوبی داشت ولی داخل صافی پر از قهوه بود و انگار نه انگار

  • کافی پرس
  • ۱۰ آذر ۱۳۹۲ ۱۴:۵۳
  • 0
  • 2
    2

خیر، کاملا طبیعی است و تفاله قهوه همان طور که در متن هم گفته شده در صافی باقی خواهد ماند.

  • مریم
  • ۲ دی ۱۳۹۲ ۱۷:۲۷
  • 5
  • 0
    2

مطلب مفیدی بود و نکات ریز و جالبی رو مطرح کردید که در بهتر شدن طعم قهوه کمک بسزایی می کند.

  • محمد
  • ۱۶ دی ۱۳۹۲ ۰۱:۱۴
  • 5
  • 3
    2

می توان از هر نوع قهوه ای استفاده کرد؟

  • کافی پرس
  • ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ ۱۵:۱۳
  • 0
  • 0
    0

با سلام، شما می توانید از هر نوع قهوه‌ای استفاده کنید ولی برای اینکه قهوه مطلوبی داشته باشید سایز آسیاب دانه‌ها باید مطابق دستورات فوق باشد.

  • کافی پرس
  • ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ ۱۵:۴۳
  • 0
  • 0
    0

با سلام، شما می توانید از هر نوع قهوه‌ای استفاده کنید ولی برای اینکه قهوه مطلوبی داشته باشید سایز آسیاب دانه‌ها باید مطابق دستورات فوق باشد.

  • علی آقانیا
  • ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ ۰۱:۳۰
  • 0
  • 0
    1

سلام لطفا" چند نمونه قهوه نام ببرید که برای دم کردن اسپرسو خوب باشه((اسم کمپانی )) البته با دستگاه موکاپات می خوام درست کنم تو خونه و این که در مرحله ی 5 بعد از پر کردن سبد قهوه باید اون فشار داد یعنی باید قهوه رو تا جای که جا داره متراکم کنیم ؟؟ آیا قهوه
ای که با موکاپات درست میشه کرم نداره ؟؟ یا من جای اشتباه میکنم؟

  • کافی پرس
  • ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ ۲۰:۵۹
  • 0
  • 0
    5

برای موکا پات از هر برند یا گونه قهوه ای میشه استفاده کرد فقط نکات زیر رو در نظر بگیرید: همیشه از قهوه تازه بوداده شده و یا دارای بسته بندی مناسب استفاده کنید نکته مهم در موکا پات سایز آسیاب دانه هاست که باید کمی از سایز مناسب اسپرسو درشت تر باشه محفظه
قهوه رو کاملا پر کنید و کمی فشرده کنید ( نه خیلی زیاد و نه کم ) اصولا وجود کرما جزء خصوصیات قهوه محصول موکا پات نیست ولی هرچه قهوه شما تازه تر و میزان قهوه دقیق و آسیاب مناسب باشه احتمال استخراج کرما بیشتر میشه

  • علی آقانیا
  • ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ ۰۸:۱۶
  • 0
  • 0
    0

سلام دوباره ممنون که راهنمایی کردید به این سرعت و دقیق من که دیگه هوادار سایت شما شدم و دیگه از این به بعد اسمم زیاد داخل نظرات میبینید . خسته نباشید

  • رضا
  • ۱ اسفند ۱۳۹۲ ۰۱:۰۶
  • 5
  • 0
    0

سلام مطالب مفید و دقیقی بود بخصوص ان قسمتی که اب داغ در محفظه باید ریخت .ممنون از توضیحات کامل و دقیقتون.

  • حسین
  • ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۲۱:۱۱
  • 0
  • 0
    1

وقتی قهوه شروع به تراوش میکنه در قوری رو که باز میزارم تراوشاتش به بیرون میپاشه و همه جا رو کثیف میکنه. اگه در قوری بسته باشه چه اتفاقی میوفته؟

  • کافی پرس
  • ۲۵ خرداد ۱۳۹۳ ۱۱:۵۳
  • 0
  • 0
    1

در مدت زمان تهیه قهوه بهتر است در قوری را ببندید، اما اگر شدت پاشش زیاد است ممکن است به علت ریز بودن دانه ها و یا زیادی پر بودن سبد قهوه باشد.

  • peyman
  • ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۱۵:۰۶
  • 0
  • 0
    0

میشه قهوه را دوبار درست کرد

  • کافی پرس
  • ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ ۱۴:۵۸
  • 0
  • 0
    0

با سلام، خیر، قهوه باقی مانده تفاله قهوه است و یکبار از آن عصاره گیری شده و بار دوم فقط طعم های نا خوشایند از آن استخراج خواهد شد.

  • فرزاد
  • ۱۷ خرداد ۱۳۹۳ ۲۲:۰۱
  • 0
  • 0
    0

سلام. سایت خیلی خوبی دارین . بهتون تبریک میگم . من یه سوال داشتم . قهوه فرانسه راا میشه به این روش درست ؟ بهترین روش برای درست کردن قهوه فرانسه توی خونه چیه ؟ موفق باشین

  • کافی پرس
  • ۲۵ خرداد ۱۳۹۳ ۱۲:۲۹
  • 0
  • 0
    0

با تشکر از نظر شما اصولا به قهوه های تهیه شده با روش فیلتری قهوه فرانسه می گویند. منظور شما از قهوه فرانسه چیست؟

  • Dazho Karambakhsh
  • ۱۳ تیر ۱۳۹۳ ۱۰:۳۹
  • 5
  • 0
    0

عالی مثل همیشه


امتیاز:
 
نام فرستنده:
پست الکترونیک: *  
نظر: *
 
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500